E-shop

vbnk
Borec
Príspevky: 11
Dátum registrácie: St 30. Aug 2017 19:06:00
Kontaktovať používateľa:

E-shop

Príspevok od používateľa vbnk »

Vo verzii 17 Evolution mi e-shop neodosiela objednávky na maily, ani na mail prevádzkovateľa e-shopu, ani na mail zákazníka. V predchádzajúcich verziách to fungovalo. Viete mi poradiť, ako to vyriešiť, aby to fungovalo? (resp. ako nastaviť program Website X5 Evulution ver.17)?
E-shop je umiestnený ná serveri TELEKOMu.

Ďakujem za rady...
saling
Veterán
Príspevky: 80
Dátum registrácie: Ut 08. Nov 2016 17:35:33
Kontaktovať používateľa:

Re: E-shop

Príspevok od používateľa saling »

Odpoveďou prostredníctvom fóra sa nikdy nedá poskytnúť 100% odpoveď ako to riešiť.
Z vlastnej skúsenosti s komunikáciou s niektorými užívateľmi fóra mám názor, že php kódy pre emailovú komunikáciu by nemali spôsobovať problémy a odstránenie problémov sa vždy previedlo v súčinnosti s poskytovateľom internetových služieb a na jeho strane.
Na vlastných stránkach sa mi problém s nefunkčnosťou emailov u môjho poskytovateľa internetových služieb a u verzii od 9 až do 2019.2 nikdy nevyskytol.
WebsiteX5 v rámci admin prostredia umožňuje vykonať test emailových služieb s rôznymi nastaveniami a použitím rôznych php kódov obsiahnutých programom. Treba to odskúšať.
Pre odosielanie emailov by zároveň mala platiť zásada , že emailová adresa odosielateľa by mala byť zhodná s doménovou adresou webovej stránky, mnohí poskytovatelia internetových služieb inú možnosť prístupu neprepúšťajú.
vbnk
Borec
Príspevky: 11
Dátum registrácie: St 30. Aug 2017 19:06:00
Kontaktovať používateľa:

Re: E-shop

Príspevok od používateľa vbnk »

Písal som TELEKOMu, ktorý mi odpísal toto:
------------------------------------------------
Dobry den
Momentálne je posielanie emailov z webového servera prostredníctvom funkcie mail() nedostupné. Pracujeme na možnosti využívať tento typ odosielania emailov - po spustení tejto možnosti Vás budeme informovať.
V prípade, že potrebujete zabezpečiť zasielanie emailov zo svojich skriptov odporúčame použiť odosielanie prostredníctvom SMTP servera. Ide o bezpečnejšiu a spoľahlivejšiu metódu doručovania emailov.
------------------------------------------------
Posielanie mailov prestalo fungovať až po presune na nový server (občas boli problémy aj na starom serveri).
Teraz na novom serveri nech akokoľvek nastavím odosielanie, nefunguje to. Premýšľam, či to nie spôsobené tým, že postupným prechodom z nižšej /staršej/ verzie programu - od ver. 9 až po ver. 2019... - či tie skripty nie sú nejak nabalené / poškodené zo starších verzií...
Nerád by som obsah e-shopu (cca 2000 položiek) vytváral znova ručne. Do verzie 2019 som si jednoducho nakopíroval tovar e-shopu z ver. 17.
Na druhom PC mám programovú verziu 17 - z ktorej predtým posielanie mailov fungovalo. Teraz po presune na nový server - odosielanie mailov nefunguje v ani jednej verzii programu.
Skúšal som dať e-shop aj na iný server (od iného providera) - ani tam to nefunguje.
Chcel by som používať verziu 2019 (aj keď ju mám zakúpenú už v predtermíne, doposiaľ som ju nepoužíval práve kvôli problémom s e-shopom).

Je aj nejaká iná možnosť - než to pracne nanovo vytvoriť? Dá sa nejak odkontrolovať, kde je skutočná chyba?
Ďakujem za ďalšiu radu (i za predchádzajúcu odpoveď).
saling
Veterán
Príspevky: 80
Dátum registrácie: Ut 08. Nov 2016 17:35:33
Kontaktovať používateľa:

Re: E-shop

Príspevok od používateľa saling »

Aby sa nezasahovalo a nič nerobilo na Vašej hlavnej stránke na úvod doporučujem si vytvoriť na subdoméne alebo podstránke malú testovaciu demonštračnú skúšobnú stránku s prázdnou šablónou pre otestovanie všetkých základných funkcií e-schopu s ponukou 2-3 testovacích tovarov vrátane emailovej komunikácie.
Pre odskúšavanie funkčnosti si postupne v nastaveniach - správa dát meniť typ scriptu e-mail formulára na "PHP Mailer ( odporučané )" , "SMTP" , "Overené SMTP" , "Štandardný skript". Funkčnosť minimálne pre SMTP a Overené SMTP je zo strany Telekomu potvrdzované a deklarované.
Typ nastavenia scriptu je uvedený v x5settings.php v riadku s "$ImMailer->emailType" kde html je nastavenie pre štandardný typ, pre prvé tri je uvedené phpmailer.
V rámci generálnych nastavení v x5settings.php by malo byť povolené 'use_common_email_sender_address' => true a emailová adresa v 'common_email_sender_addres' by mala byť na emailových serveroch poskytovateľa u ktorého sa nachádza aj testovacia skušobná webová stránka.
O funkčnosti e-schopu a emailovej komunikácie na tejto malej testovacej demonštračnej skúšobnej stránke prosím informujte prostredníctvom fóra.
vbnk
Borec
Príspevky: 11
Dátum registrácie: St 30. Aug 2017 19:06:00
Kontaktovať používateľa:

Re: E-shop

Príspevok od používateľa vbnk »

Skúsil som nanovo vytvoriť web iba s pár produktami v eshope - najprv na serveri od Telekomu, odosielanie mailov nefunguje.
Ako som písal v prvom príspevku - Telekom údajne na tom pracuje... (prestalo to pracovať po migrácii webu na iný web).
Potom som umiestnil eshop na iný web (ktorý mám k dispozícii), ale ten nemá požadovanú verziu PHP (program od verzie 17 a vyššie vyžaduje ver. 5,6). Takže - odosielanie mailov nefunguje ani na druhom serveri...

Dá sa tento probléme riešiť aj nejako ináč?
Vopred vďaka za rady...
Napísať odpoveď